Sorry, we don't support your browser.  Install a modern browser

Φοβίες σχετικά με την ενήλικη ζωή και την ανεργεία#154

?

Νιώθω συνέχεια μελαγχολικός και πολύ θυμωμένος με την ζωή μου. Είμαι φοιτητής και όλη την μέρα σκέφτομαι τι μπορώ να κάνω για να βρω δουλειά αμέσως μόλις τελειώσει η σχολή. Τρέχω συνεχώς να κάνω και άλλα πράγματα για το βιογραφικό μου και ενημερώνομαι μέχρι να μην αντέχω άλλο και να τρελαίνομαι πως δεν μπορώ να τα κάνω όλα. Ταυτόχρονα, είμαι σε μία απαιτητική σχολή, την οποία έκανα προσπάθεια να τελειώσω πριν τα 4 χρόνια, αλλά ήταν αδύνατον λόγω πρακτικής. Δεν χαίρομαι / απολαμβάνω τίποτα και συνεχώς σκέφτομαι πως η όλη κατάσταση με την εργασία είναι τόσο άδικη και δύσκολη και έχω ένα προαίσθημα ότι θα ζήσω μία δυστυχησμένη ζωή. Η γονείς μου δεν βοηθάνε σε τίποτα, φωνάζουν για τα πάντα και δεν θέλουν να ανοίγομαι (με σεμινάρια , interships) γιατί φοβούνται ότι δεν είμαι έτοιμος ή ότι θα με χάσουν. Ταυτόχρονα με πιέζουν απίστευτα ότι πρέπει να βρω δουλειά την επόμενη μέρα αφού πάρω το πτυχίο, αλλιώς θα είμαι αποτυχημένος. Μου λένε συνέχεια τι έκαναν γνωστά παιδιά (λόγω των γονιών τους, γνωρισμιών, τύχης, χρημάτων) και περιμένουν να τα κάνω κ εγώ χωρίς να έχω τα μέσα. Προσπαθώ να τα κάνω όλα και να είμαι τέλειος σε όλα, αλλά νιωθω ότι το μυαλό μου θα εκραγεί και έχω προβλήματα υγείας με πιθανότερη αιτία το υπερβολικό άγχος. Μου δίνουν χάπια, δεν παραδέχονται τίποτα και όλα καλά, συνεχίζουμε. Μέρα με την μερα αλλάζουν γνώμη και λένε ότι μπορώ και να μείνω σπίτι και να κάνω μεταπτυχιακό πληρωμένο, αλλά μετά πάλι τα ίδια για τα λεφτά και να βρώ οποσδήποτε δουλειά και εγώ είμαι άχρηστος και οι άλλοι τέλειοι . Επίσης, μισιούνται και μένουν μαζί μόνο και μόνο γιατί δεν βγαίνουν τα έξοδα αν χωρίσουν. Δεν θέλω να γυρίσω. Νιώθω ότι θα είναι μία κόλαση. Από την άλλη όλοι οι φίλοι λένε όλα καλά και οτι θα μαζέψω χρήματα έτσι, αλλά χωρίς να ξέρουν. Προσπαθώ να προβλέψω τι θα γίνει όταν αποφοιτήσω και όλο βρίσκομαι σε αδιέξοδο και με πονοκέφλο. Αβεβαιότητα και θλίψη.

Επίσης το μυαλό μου βομβαρδίψεται συνεχώς με διαφημίσεις και βίντεο και τρόπους, τρόπους, τρόπους και τρικς και σεμινάρια και πως να πετύχεις και το κεφάλι μου βουίζει και νιώθω ότι δεν προσπαθώ αρκετά ενώ ασχολούμαι συνέχεια με αυτά και μάλιστα ένα 90% δεν με ενδιαφέρει και δεν μου αρέσει. Τα έχω συχαθεί όλα αυτά που κάνω πλέον. Όπως η σχολή και οι γλώσσες ή κάποια άρθρα και σεμινάρια, αρκετά σημαντικά. Μου βαρένουν το πρόγραμμα και νιώθω συνεχώς ότι έχω υποχρεώσεις, ενώ βλέπω τους συμφοιτητές μου να είναι ξέγνοιαστοι και να περνάνε χαλαρά και ζηλεύω. Νιώθω ακόμα ότι μερικές φορές δεν μπορώ να κάνω/μάθω άλλα, αλλά μετά από λίγο έχω τύψεις και έτσι δεν σταματώ ποτέ. Δεν συγκεντρώνομαι σε ένα πράγμα καμία περίοδο και κάνω πολλά ταυτόχρονα. Δεν μου αρέσει και ούτε αυτά μου αρέσουν. Έχω αρχίσει να εύχομαι να ήμουν χαζός και να μην τα μπορούσα .

Νιώθω δυστηχησμένος και ότι όλα είναι μάταια, δεν θα πετύχω τίποτα και απλά θα βασανίζομαι και θα εξαρτόμαι από αυτούς μία ζωή ή θα είμαι εγκλωβισμένος κάπου αλλού. Δεν περνάω καθόλου καλά την φοιτητική μου ζωή, είμαι συνέχεια στο τρέξιμο, κυνιγάω ευκαιρίες και είμαι συνεχώς κουρασμένος. Αλλά νιώθω ότι χωρίς αυτά δεν θα καταφέρω τίποτα. Το προηγούμενο διάστημα από την πολύ πίεση ξεκίνησα και δουλειά και κατέληξα στο νοσοκομείο με κρίση της ρευματοειδής αρθρίτιδας και χρόνιο άγχος.

Θεωρείται πως πρέπει να σταματήσω τις πολλές δραστηριότητες επαγγελματικής ανάπτυξης και έρευνας που κάνω;

Τι μπορώ να κάνω για να είμαι σίγουρος/ήσυχος/ξέγνοιαστος και να περνάω και πάλι καλά;

5 months ago

Καλημέρα, ευχαριστούμε για το πολύτιμο μοίρασμά σου. Και καλωσήλθες στο σύνθετο μα συναρπαστικό ταξίδι που λέγεται αναζήτηση της ευτυχίας. Μα θα λεγα κυριότερα ισορροπίας. Τα όσα περιγράφεις σκηνοθετούν μια σύνθετη και αρκετά πολύπλοκη εικόνα η οποία όταν την ατενίζεις ως σύνολο χάνεσαι και προκύπτει χάος. Μια απ τις πρώτες λοιπόν λύσεις είναι να βάλεις σε σειρά κατα προτεραιότητα τα προβλήματά σου και να αρχίσεις να επεξεργάζεσαι πιθανές λύσεις. Αν το τέμπο της μέρας σου σε καταρρακώνει και σε κουράζει προφανώς και πρέπει να αρχίσεις να αφαιρείς κάποια πράγματα απ τη μέρα σου. Επειδή όμως η λύση έρχεται σταδιακά και αυτό το ταξίδι δεν είναι άλλο απ την γνωριμία με τον εαυτό σου σε καλούμε να σκεφτείς και το ενδεχόμενο να δοκιμάσεις λίγη ψυχοθεραπευτική δουλειά, μέ κάποιον Ψυχολόγο ή Ψυχίατρο της Melapus www.melapus.com με κάποιον απ τους ειδικούς της πλατφόρμας. Είναι σίγουρο πως οι ορθά δομημένες απορίες σου θα εμπλουτιστούν και θα προκύψουν λύσεις και γόνιμη ενδοσκόπηση. Στη διάθεσή σου. Νικόλας Νικολάου, Ψυχίατρος www.melapus.com

4 months ago
Changed the status to
Completed
4 months ago
Changed the status to
Έχει απαντηθεί από ειδικό
4 months ago
Locked this conversation
4 months ago